Irodalmi és gasztronómiai kalandozások a Tisza-tó vidékén

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Irodalmi és gasztronómiai kalandozások a Tisza-tó vidékén

Feltöltve: 2013-05-13

Természetjárás, vízitúrák, gyógyfürdők és számos kulturális program várja a látogatókat a festői Tisza-tónál és annak környékén.

Hazánk egyik legsokoldalúbb és legizgalmasabb turisztikai régiója mutatkozott be a Magyar Turizmus Zrt. és az Újnyugat Irodalmi Kör kampányának májusi rendezvényén a Hemingway étteremben, amelyen a kortárs irodalmi művek mellett ízletes egri borokat és különleges halvacsorát élvezhettek a résztvevők.
Ötödik állomásához érkezett a „Nyugat Itthon” című kampánysorozat, amely kortárs költők és írók szemével láttatja a magyarországi turisztikai régiókat. Ezúttal hazánk második legnagyobb tavához, a Tisza-tó vidékére kalauzolták a vendégeket. Mivel a Magyar Turizmus Zrt. tavaszi kampányának középpontjában ez a régió áll, minden bizonnyal tovább bővülhet az itt töltött vendégéjszakák száma, ami tavaly megközelítette a 252 ezret. Nem véletlenül kerül egyre inkább fókuszba a Tisza-tó, mivel gazdag élővilágának, sokszínű medencéinek és szigeteinek köszönhetően változatos, különleges természet közeli programokat nyújt. Ebben nagy szerepe van a tavaly megnyílt Tisza-tavi Ökocentrumnak, amely kiállításain interaktív eszközökkel mutatja be a tó élővilágát, emellett számos zöldprogramot, csónakos, gyalogos ökotúrát indított el. A tavat és környékét biciklivel, de még lóháton is be lehet járni, a kalandokat keresők pedig a tiszafüredi Holt-Tiszán található ártéri kalandparkban tehetik próbára magukat.

Víziparadicsom

Igazi paradicsom ez a víz a horgászoknak is, és nemcsak azért, mert több mint ötven halfaj él benne, hanem mert az év szinte bármely szakában kimagasló fogási lehetőséget kínál. Ha már a Tisza-tónál járunk, mindenképpen izgalmas élmény madármegfigyelésen is részt venni a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó Tiszavalki-öbölben található madárrezervátumban, ugyanis több száz fajtát csodálhatunk meg, különösen a tavaszi és őszi vonuláskor.

Nagy kincse a térségnek a sok termál- és gyógyfürdő, van például Berekfürdőn, Kőteleken, Polgáron, Tiszacsegén, Tiszafüreden, Tiszaújvárosban és Mezőcsáton is. A strandolni vágyók és a vízi sportok szerelemesei Abádszalókon találhatják meg a számításukat, viszont a várost nemcsak a fürdőzés, hanem a babamúzeuma miatt is érdemes felkeresni. Karcag elsősorban fekete fazekas tárgyairól és csipkéjéről illetve a birkagulyásról vált híressé, az itt található Fazekasházban pedig a térségre jellemző arcos edénnyel, a Miska-kancsóval lehet ismerkedni.

Mezőcsát bemutatkozik

A Magyar Turizmus Zrt. és az Újnyugat Irodalmi Kör rendezvényén Mezőcsát mutatkozott be közelebbről. A település számára nagy jelentőséggel bír, hogy bekapcsolódott az idegenforgalmi életbe, és ezzel növelte szállás és vendéglátóhelyeit. A 6250 lelket számláló helység 2013-tól vált járási központtá. A város vezetősége nagy hangsúlyt fektet az épített örökség megőrzésére, így az elmúlt hónapban adták át az egykori zsinagóga megújult épületét, amely művészeti házként funkcionál, jelenleg több felújítási pályázat is fut a városban, például a fakazettás református templomé, valamint az idősek nappali ellátására szolgáló épület beruházása, a katolikus templom pedig tavasszal újult meg. A gyógyulni vágyók a város termálfürdőjében pihenhetnek, emellett pezsgő kulturális élet is zajlik itt. A városban sok amatőr csoport tevékenykedik, például a 30 éves Egressy Béni Kórus, a Gereben Együttes vagy a 65 éves Mezőcsáti Népi Együttes.

A Tisza-tó szépsége és a környező települések adta hangulat a Nyugat Itthon alkotóit is megihlette, a kortárs irodalmi műveket a Mezőcsáton született Kálloy Molnár Péter olvasta fel zenés betétekkel színesítve, illetve elhangzott a színművész 2010-es albumáról a Mezőcsát című dal is. Mivel a Tisza-tó környékének legjellemzőbb ételei a halból készített fogások, így az irodalmi ínyencségek után egy gasztro-show keretein belül ismerkedhettek a résztvevők a térséggel és annak kulináris érdekességeivel. A Tisza-tavi halakból készített ételeket Horváth Szabolcs gasztroblogger, horgász és autodidakta szakács mutatta be. A sült harcsamáj, harcsatatár, ikrapogácsa és egyéb különlegességek mellé fehér, házasított, Egri Csillag borokat kóstoltattak a vendégekkel.