A SzállodaCápa osztrák ajánlata

Dombóvári István szállodacápa

A SzállodaCápa osztrák ajánlata

Hosszú évek bejáratott üdülési szokása nálunk, hogy télen Ausztriába megyünk, nyáron az Adriára. Változatosságot az jelentett, hogy előzőnél mindig más síterepre, utóbbinál mindig más szigetre utaztunk. Gyakorló elmebetegnek tartottam azon ismerőseimet, akik nyáron mentek az Alpokba, el is könyveltem, hogy nem tudnak élni.

Most egyértelműen kiderült, komoly élményektől fosztja meg magát, aki felnőttként is csak a sípályákat, adventi vásárokat, gőzgombócokat, forralt borokat látja nyugati szomszédainknál.

A későn érkező tavasz napfényes, havas pályáin pólóban csúszkáló élményét sokan ismerik, akik nehezen engedik el kedvenc sportjukat. Sokkal kevesebben figyeltek fel viszont honfitársaink közül a júniusban ébredő Alpokra. Pedig ha jól választunk területet, mindent megkapunk itt, amit valaha kitaláltak a szabadidő élményekben gazdag eltöltéséhez. Hiszen van hegy az örök hóhatár felett, minden falura jut egy tó – néhány egészen komoly méretű is -, kerékpárutak, vadvizek, harsányzöld, ápolt golfpályák, kulturális és sportesemények, kincseket rejtő múzeumok, bámulatos élményfürdők várják a bölcseket, akik nem érik be úszással, napozással, az unásig ismert bazársoros sétával és a tisztes esti italozással.

Miért Karintia?

- közelebb van, mint Tirol
- egyszerre 3 ország kínálatát is élvezhetjük
- a legnagyobb tavak is karnyújtásnyira vannak egymástól
- gyönyörű és varázslatos
- itt van az egyetlen, egész évben nyitva tartó gleccser sípálya

Miért Bad Kleinkirchheim?

- tradícionális, szolgáltatásokban bővelkedő üdülőhely
- tökéletes helyszín csillagtúrákhoz
- 20 percen belül elérhetjük a Wörthi, Ossiachi és Milstatti tavakat
- 20 percen belül elérhetjük Olaszországot, Szlovéniát
- másfél óra alatt Salzburgot és Németországot
- itt van a Hotel OTP Birkenhof****

Az OTP Birkenhof dicsérete

Ausztriában minden szép, minden jó, de az ételek drámaiak. Egy kezünkön meg lehet számolni, ami finom, a többit meg egyszerűen nem szabad megenni. Ne kerekedjen a szemed, kedves olvasó, vegyük sorra együtt: wiener schnitzel, burgonya saláta, almás rétes, császrmorzsa, frankfurti virsli, gőzgombóc. Utóbbi kettő igazán nem is számít, mert házi nem létezik belőlük, készen veszik a Sparban. Így nem bánom, hozzáadhatod még azt az egy melegételt, amit esetleg szeretsz, és nem rántott hús. Így is megállunk ötnél. (Ne gyere Béccsel, nem véletlenül az a szlogenje, hogy Wien ist anders. Az tényleg más.).
A négycsillagos OTP Birkenhofnak viszont két olyan magyar séfje van, aki fenséges, négyfogásos vacsoramenüjével minden este a mennybe repít! Felújított, tágas, tiszta, tökéletesen felszerelt szobáiban méltó környezet vár. Wellness részlege vetekszik az ötcsillagos szállodákéval. Magyar személyzete osztrák színvonalon szolgáltat, mosolyogva, készségesen, olyan programokat is megszervezve, amről megfelelő nyelvtudás és felkészülés hiányában tudomást se szereznél. Szállodacápa 4 napot töltött itt, de bármikor visszamenne.

A Bad Kleinkichheimbe egy hegyi úton kanyarogva érjük el a falut, melynek völgyfelőli oldalán helyezkedik el a szálloda. Szinte minden alpesi helynek van Birkenhof nevű hotele, emiatt fontos, hogy megnevezésében használjuk a jólismert „OTP“ megkülönböztető jelölést. Jó tanács az érkezőnek: ahogy meglátod a hatalmas, digitális kaput, azonnal kezdj el indexelni balra, mert annak lábánál van a -1-es dioptriával már nem látható Gurktaler weg felirat, mely a házhoz visz. Hiúságtól vezérelve, szemüveg nélkül nem vette észre, így kapásból négyszer haladtam keresztül Bad Kleinkirchheimen, ami nem is olyan rövid, de legalább hosszú.

Megpillantva az OTP Birkenhofot, pont olyan, mint bármelyik más, nagyméretű alpesi panzió, fehér vakolat, barna farészek, muskátlizuhatag, ápolt kert.
Meg is kapta a virágos verseny 2. helyezését, ami magyar tulajdonként komoly elismerés a helyiek vetélkedésében. Ha reggel indultál, délutánra érkezel, bármennyeire is gondolod, hogy a 6 órás út neked megáll 5 órában. Nekem 7 óra volt, csak akkor menj Körmend felé, ha dolgod van arra, látni akarod Herendet vagy szeretsz szenvedni. Ildomos egyébként az M7-en és Szlovénián át haladni, elkerülve viszont a fizetős Karawankent, bár az osztrákok is mindig túrják az autópályát, olyan még nem volt, hogy sávelhúzás nélkül, egy levegővel végig lehetett volna menni egy ilyen hosszú szakaszon. De ne bosszankodj emiatt, álomhelyeken vezet az út, és érkezésed napján a délutáni wellness után megváltás lesz a csodavacsora.

Mivel wellness este 7 órakor zár, a vacsorát meg kell kezdened fél 8-ig. Ez először nem tetszett, de rá lehet állni a rendszerre, és nem is fáj annyira.
Egy rövid sétát érdemes beiktatni a négyfogásos vacsora után, mely előétel, leves, 3-féléből választható főétel és 2-féléből választható desszert kombója. Ha nem sétálsz, és nem vagy hozzászokva a mennyiségi vacsorához, lamantinok fognak egész éjszaka ugrálni a gyomrodon.

Ritmusunk következő üteme a 21 órás mozi, melyet lapostévén élvezhetsz ágyból vezérelve az 5-ös csatornán, magyar nyelven. A figyelmes személyzet ugyanis minden este gondoskodik egy szinkronizált, korábbi filmsiker sugárzásával arról, hogy neked ne kelljen látnod a helyszínelőket vagy doktor House-t németül beszélni, esetleg Scooter markáns öregedését megfigyelni a német Viván. Csak egy film van, nem tévézni jöttél ide, ha mégsem álmosodnál el 23 órakor, a parabolával fogható két magyar közszolgálati csatorna programja garantáltan bealtat, így áll helyre a rend.

Reggel frissen ébredsz, 8-tól vár a reggeli, ami megint csoda.
Minden van, müzlistáknak joghurtos, gyümölcsös, pelyhes kánaán, hagyománykedvelőknek bővített kontinentális 3 felvágottal, 3-féle mézzet, legalább 8 D’Arbo lekvárral. Ezek mellett van tojáshívőknek naponta másféle tojásmutáció, traktorosoknak meg külön cséving, benne a táltos gyomronrúgás, izmos sültszalonnával, sült csirkeszárnnyal, kolbászos lecsóval, főtt virslivel. Én csak ennyit láttam, de biztos befigyel a kolbász vagy hurka is alkalomadtán. Ez persze csak nekem volt traumás, hiszen pompásan fogyott minden nap e cséving tartalma, a ház minősítésében ez csak pluszpont, a magyar vendég meg igen kedveli a kínálat ezen spektrumát.

Ha mindent végigettünk, akár el se induljunk, feküdjünk le kicsit pihenni, ha szép kövérek szeretnénk lenni. Ha viszont élményekre vágyunk, akkor kérjük el a recepcióról a mindentudó mappát, melybe 19 egész napos programot gyűjtöttek össze képekkel, magyar fordítással. De felpattanhatunk a hotel kerékpárjaira, és körülnézhetünk a környéken. Esetleg döntsünk úgy, hogy átugrunk Olaszországba.

2. nap Tarvisio

Mindössze 60 km, kár volna kihagyni Tarvisiot. Ez a város a bőrkabátok mekkájaként írta be magát a történelembe. Az egykori piac helyén ma fenyőszerkezetes, fedett objektum áll, kulturált, de belépve nagy a baj: 1 bőrős – 1 cipős – 1 rongyos árusból áll a végtelenített periódus, minden harmadik periódusra jut egy sálas/kiegészítős. Embert nem ismerek, még a távoli környezetemben sem, aki azokat a retteneteket felvette volna, amit a minden nyelven beszélő, rámenős agitátorok próbáltak meg az áldozatokra tukmálni. Az Ázsia Center választékát és szolgáltatásait tekintve Harrod's ehhez képest, de úgysem hiszed el, amíg nem látod.
Viszont nem szabad kihagyni ebédre egy jó, faszenes kemencében sült, ropogós tésztájú pizzát, utána egy espressot. Séta a környéken, végezetül vissza Villach-on át Bad Kleinkirchheimbe.

A szállodában ruha ledob, letusol, puha köntös felvesz, irány a wellness.
De jó, hogy senki nincs, így rendesen szaunázok, amúgy kerülöm a műanyagpapucsban, fürdőruhában izzadó, hangoskodó, majd medencébe seggest ugró egyedeket. Három szauna van, infra, finn és gőz, egy nagy medence, ami úszásra tökéletes, egy kisebb, melynek melegvízében gyerekek is pacsálhatnak. Mindezt tehenekkel díszített, alpesi panorámában gyönyörködve. A szaunák mellett ott az ásványvíz, chillout fuvolamuzsika szól, megvilágított akvárium, tökéletes ambiente.

Pénteki napon gálavacsorát szervíroznak, így érdemes a 19 órás kezdésre érkezni.
Felszolgálók fekete öltönyben, csokornyakkendővel, asztal extrán díszítve, gyertyafényben, csipkepapírra nyomtatott menüsorral, masnival. Szavam elállt. Az ételektől is. Az élményevés után 21 órától már vártam a filmet, egyik nap romantikus, másik nap akció, életemben először sikerült végignéztem a Szállítót.

3. nap, a tavak

A vakáció képzelhetetlen strandolás nélkül. Hihetetlen, hogy képesek tengerparti hangulatot varázsolni homokkal az Alpokba, és a fantáziában „beach“-ként élő kép minden részletét, szolgáltatását felkínálni itt a Millstatti-tónál. Tökéletesen érezhetik magukat a kisgyerekesek, elkerítve, másik részen a naturisták, távolabb a horgászok, kijelölt helyen a vízisízők és wakeboardosok, még yachtclub is akad, vitorlásokkal a muskátlis kikötőben.
Minden bérelhető, kishajó, nagyhajó, vízibicikli, léc, board, kajak… Sem látványban, sem választékban nem kell nélkülöznünk egy tengerparti nyaralás eszköztárát sem, a víz kristálytiszta és Balaton-meleg. 2011. október legelején 21 fokos volt. Átérve az Ossiachi-tóhoz, megláttam a vízisíiskolát, be is vállaltam egy alpesi wakeboardozást, neoprén nélkül. Leírhatatlan! Egy kört mentem hajó után, 14 euró, boarddal együtt.
Van kiépített bólyapálya, kicker és erősen múltszázad végi wakeboard, amit Hansi előkukázott nekem a sufni mélyéről. Jobb, ha hozod a sajátod. Idő hiányában nem jutottam fel Mölltalra, pedig egész évben mennek a síliftek a gleccseren. Délután jöhetett a kellemes rutin: ruha ledob, letusol, puha köntös felvesz, wellness, csodavacsora, komikus film, alvás.

4. nap, a vég

Bevallom, igen fájt a negyedik napra ébredni, amikor megszakad a frissen tanult bioritmus. Bőséges reggeli után meleg búcsút vettem a barátságos személyzettől, alkalmi otthonomtól, az ablakomon bebámuló bociktól. Ettől függetlenül úgy döntöttem, délutánig még megnézek néhány dolgot a közelben.

A római fürdő utáni 18 lyukú golfpályával szemben vezet egy szerpentin a hegy tetejére, ahol mesebeli farmon, mesebeli házikó teraszán saját készítésű hidegtálakkal vár a Schleiner család.
Buschenschank – hirdeti a felirat, ami azt jelenti, hogy a gazdák a saját terményeiket meghatározott ideig kedvezményes adózási feltételek mellett a saját házuknál eladhatják. Annyi megkötés még van, hogy csak saját maguk által termelt dolgot értékesíthetnek, tehát nem kapható bolti sör, vagy üdítő.
A Matl Sepp farmfalatozója 2011-ben június közepétől szeptember közepéig várta vendégeit, üzemidejének három hónapjában szarvasból és őzből készült sonkák, kolbászok is kóstolhatók. Az elképesztő panorámában a mellettünk legelő őzek, kecskék, csobogó patak olyan élményt nyújt, melyre még sokáig emlékezni fogunk. Érdemes előzetesen érdeklődni a nyitva tartásról, mert könnyen lyukra futhatunk, napközben is csak bizonyos időszakban fogadják a vándorokat. Ha zárt ajtókat találnánk, a látvány akkor is mindenért kárpótol, legfeljebb golfozunk egyet mohazöld fűben, a hegyek között. Felnőtt greenfee 70 euró, 17 óra után 39 euró.

Tovább a szálloda adatlapjára>>
Kapcsolódó Tartalom
    • Bemutatkozás


      Falun született. Kisbabának olyan csúnya volt, hogy a szülei sokáig tanakodtak azon, hogy a gyerek helyett a nála sokkal jobban kinéző méhlepényt kellene hazavinni. Sokak szerint a mai napig nem lehet pontosan tudni hogyan is döntöttek végül a szülők. Ránézésre nem lehet megállapítani.

      Alacsony. Sokáig azt hitte, hogy ez az állapot változhat. Még egy OKJ-s „Legyünk magasabbak” tanfolyamot is elvégzett, de olyan magasan volt a tábla, hogy nem látta, így megbukott a vizsgán.

      Amorf. Hét évente testsúlyának felét leadja, majd újra felszedi. Ezzel mintegy híven demonstrálja a hét bő és a hét szűk esztendőt, amely már-már biblikus metafora.

      A szereplés számára terápia. Élvezi, hogy bámulhatja a nőket, akik az előadás alatt a zárt ajtók miatt nem tudnak tőle elmenekülni. Humora nehezen behatárolható, valahol a „ne már” és az „inkább hagyd abba” irányzatokat képviseli. Még nem olyan okos, hogy felérje ésszel, hogy mennyire buta.

      Valóra szeretné váltani az álmát. A forintját pedig euróra.